Weggestopt? Koesteren!

Ondernemer

“Natuurlijk, je hebt je droom, een passie. Je gelooft aan alle kanten in je verhaal, in dat wat je wilt maken, wilt aanbieden, wilt doen.” Een man of 30, zo tussen de 25 en 40 jaar keek mij geïnteresseerd aan. Een verhaaltje over ondernemers, over managers, over het verschil tussen ondernemend zijn en ondernemer. “En wat is dan een eigenschap die je maar het beste kunt hebben?”

Na enig nadenken kwam er een rijtje: Je moet kunnen rekenen. Je moet met mensen kunnen omgaan. Je moet uitstraling hebben. Je moet een goeie opleiding hebben genoten… enfin… je moet je talen spreken. De flip-over was zo vol. Maar de eigenschap die ik wilde horen, was er niet.

Ik heb het ze verteld. “Een goed ondernemer omarmt zijn onzekerheid. Dat is een. En tevens weet hij/zij om te gaan met die onzekerheid. Hij stopt het niet weg; nee, hij en natuurlijk zij, gebruikt het om nog eens te wikken en te wegen en dan te besluiten. Laat ik het maar omdraaien: een goed ondernemer koestert zijn/haar onzekerheid. Op die wijze groeit de droom.”

In de groep waren zes jonge ondernemers, zichtbaar, maar dan ook heel zichtbaar opgelucht. Wakker liggen mag.